Heb jij een lekkende darm?

Misschien heb je die term al eens voorbij zien/horen komen of is het juist helemaal nieuw voor je. Omdat ik o.a. via de mail en in mijn fb groep Mind Body Nutrition én bij mijn cliënten vaak de vraag krijg “Wat dat dan is zo’n darm die lekt” en “Hoe je dat dan even kunt fixen” leek het me een goed idee om er een blogpost aan te wijden. In Jip en Janneke taal. Uiteraard.

Ok, met een lekkende darm wordt simpelweg bedoeld; Dat je darmen, die bekleed zijn met slijmvlies, zijn aangetast. Zodra dit gebeurt spreek je dus van een lekkende darm. De conditie in je darmen, waarbij de opname én het transport van voeding en de voedingsstoffen is verstoord. Niet meer en niet minder. Je kunt je wellicht voorstellen dat als je darmen de voeding en voedingsstoffen niet meer goed opnemen en zelfs door heel kleine gaatjes, -die in je darmwand zijn ontstaan- richting je bloed lekken, dat dit op zijn zachts gezegd niet goed voor je is en je erg ziek kan maken.

Een aantal klachten/symptomen die door een lekkende darm kunnen komen zijn:

 • Migraine
 • Reumatische gewrichtsklachten
 • Fibromyalgie
 • Eczeem
 • Spijsverteringsproblemen
 • Depressiviteit

En ik hoor het je al vragen, maar hoe kom je daar dan aan? Nou zo dus;

 • Voedselallergie
  Een voedselallergie kan een reactie in het darmweefsel veroorzaken wat weer leidt tot een verhoogde doorlaatbaarheid van je darmwand.
 • Bacteriële onbalans
  Wanneer je gezonde darmflora uit balans raakt door bijv. gisten, parasieten, schimmel kun je spreken van een bacteriële onbalans waardoor ziekmakende bacteriën de overhand krijgen boven de goede bacteriën.
 • Ontstekingen
  Immuunreacties in je darmwand die normaal juist bedoeld zijn als bescherming kunnen ook ontstekingen creëren waardoor de lekkende darm verergert.
 • Slechte opname van voedingsstoffen
  Toegenomen doorlaatbaarheid van de darmwand kan binnen een paar dagen al ontstaan wanneer aan de darmen voedingsstoffen worden onthouden (door welke oorzaak dan ook). Vooral een tekort aan vitaminen, mineralen, eiwitten en de juiste vetzuren draagt hier dan heel snel aan bij.
 • Chronische stress (en dus ook voedingsstress)
  Over de chronische stress wil ik even uitwijden omdat ik het idee heb dat dit nog een onderschat “probleem” is en er vaak gedacht wordt dat alleen door het aanpakken van je lekkende darm/ je voeding/ vul in, je je weer helemaal kiplekker gaat voelen. En natuurlijk dit kan wel, er zijn genoeg mensen die weer gezond zijn geworden door maar 1 factor aan te pakken zoals bijv. de lekkende darm, maar het merendeel zal toch verder moeten kijken en de chronische stress aanpakken. Hoe moeilijk dit ook is. Ik zelf heb er ook jaaaaaren over gedaan maar inmiddels lukt het me en heb ik “dus” ook o.a. mijn lekkende darm genezen.

  Waarom hamer ik zo op die chronische stress? Nou, als je chronische stress blijft houden, keer op keer, blijf je vechten tegen de bierkaai als je bijv. je lekkende darm wilt genezen. En geloof me dat is dan echt zonde van je geld. Je kunt dan nog zo goed je best doen om goed voor je lichaam te zorgen, de beste pre,- en probiotica nemen, maar zolang je de chronische stress blijft houden is de kans echt gruwelijk groot dat je lekkende darm terug blijft komen! Want chronische stress vermindert de mogelijkheid van je afweersysteem om goed te reageren en gaat vooral het genezingsproces in je darmen tegen,
  Mijn lekkende darm genas eindelijk pas echt nadat ik goed met mijn chronische stress “van buitenaf” wist om te gaan.

Dan de volgende nog belangrijkere vraag, hoe kom je er vanaf?
Dit is helaas niet zo eenvoudig, maar absoluut niet onmogelijk! Natuurlijk zijn er -belangrijke- richtlijnen waar je je aan kunt houden om zo lief mogelijk voor je darmen te zijn zodat deze herstellen maar dat neemt niet weg dat iedereen anders is en anders kan reageren. Oftewel, wat voor mij goed is, hoeft voor jou niet goed te zijn. En vice versa! Wil je dus echt aan de slag met je lekkende darm dan is het zeker raadzaam dit te doen met een therapeut die er kaas van gegeten heeft…

Ken je je lichaam al goed en wil je graag al zelf aan de slag dan kan dat natuurlijk. Houd je lichaam goed in de gaten en introduceer nieuwe dingen (voeding, supplementen etc) één voor één zodat je weet hoe je er op reageert.

Onderstaande voeding/supplementen -naast dus chronische stressvermindering- kunnen je helpen om je lekkende darm te helen.

 • Gefermenteerd eten en drinken.
  Denk aan kimchi of bijv. zuurkool. Het liefste van biologische oorsprong en van zeer goede kwaliteit. Zelf je groenten fermenteren is zeker een optie.
  Qua drankjes is kefir en kombucha echt een aanrader. Deze kun je ook zelf gaan brouwen of je kunt ze tegenwoordig bij veel gezondheidswinkels kopen van veel verschillende merken.
 • Ga goede probiotica gebruiken
 • Zorg voor voldoende prebiotica (= voedingstoffen die je darmbacteriën eten)
 • Ontkiemde zaden
 • Bottenbouillon of simpelweg collageenpoeder
  Ik wil hierbij de kanttekening maken dat je hier ook weer heel rustig aan mee moet beginnen. Ik hoor/lees voornamelijk alleen maar verhalen over hoe gezond botenbouillon/collageen is. En dat is het ook! Mits je er niet ziek door wordt. Zoals met alles. Het kan zijn dat je er, net als ik, niet goed op reageert. Ik werd doodziek en ik wist niet waarom. Nou, door de collageen dus. Het duurde echt heel lang eer ik de link had gelegd dat het door de collageen kwam want collageen is zo gezond. Maar niet voor mij. Dus, houd je lichaam goed in de gaten. Voel je je zieker nadat je met iets nieuws gestart ben, stop er dan mee :). En natuurlijk, dan kun je de oorzaak gaan achterhalen over waarom dat dat dan zo is, maar dat is weer een hele andere complexe puzzel en ik denk altijd maar zo; first things first.

Er valt nog veel meer te vertellen over de lekkende darm, maar ik houd het voor nu even hierbij. Mocht deze informatie nieuw voor je zijn, laat het even bezinken en mocht je vragen hebben dan hoor ik het graag van je. Mocht je je lekkende darm willen aanpakken en/of uitgebreider naar je voedings,- en of leefstijl willen kijken  samen met mij voel je dan vrij om mij te mailen (sabine@sabinespuybroek.nl)voor meer informatie mbt mijn online 1:1 3 maanden begeleidingstraject. 


Copy of kom in balans boxje

Heel veel succes en sterkte in je zoektocht ik hoop dat deze informatie behulpzaam voor je was en je gaat helpen op weg naar een gezond leven. Mocht je meer hulp nodig hebben doe dan mee met mijn Healthy Lifestyle E-cursus. Deze start op 7 januari 2019. Ik geef je hierin de tools die mij geholpen hebben om weer volop in het leven te staan zodat je daarna zelf verder kunt! Meer informatie over de E-cursus of je aanmelden? klik hier


Meer informatie ? Mail me dan op sabine@sabinespuybroek.nl met al je vragen of om je gratis online gesprek te te boeken. 

[smartslider3 slider=”2″]