Parasieten! IEEE, ik heb parasieten!

Parasieten, niet een van de smakelijkste onderwerpen om over te gaan bloggen. Vind ik. Maar wel heel belangrijk!

Voor mij is het heel gewoon en logisch om 1x per jaar de parasieten te behandelen met een parasietenkuur. Als onderhoudsbeurt, zeker als je net als ik Lyme & Co, huisdieren en kinderen hebt én ook nog eens dol op sashimi bent. Zo’n kuurtje is dan geen gek idee. Verre van!

Dus ik ben afgelopen dinsdag hier mee begonnen. In het verleden deed ik 1x per jaar een parasietenkuur maar de afgelopen vijf jaar is dat er door de omstandigheden helaas bij ingeschoten. Een van die omstandigheden is dat ik tot afgelopen week dag en nacht borstvoeding heb gegeven aan mijn zoontje. Op 1 maand na is dat 5 jaar geweest. En bij zo’n -voor mij- heftige kuur leek het me niet slim dan een parasieten kuur te doen. Omdat het nu zo goed met me gaat leek het me dus een goed idee om zo nog snel even voor het einde van het einde jaar een parasietenkuur te doen. Zodat ik letterlijk fris en fruitig 2019 in rol ;). Dit is de eerste keer dat ik mijn kuur van HeelNatuurlijk heb. Ik weet niet of het dus ligt aan de samenstelling van deze kuur of dat ik gewoon echt veel ongenode gasten heb, maar ik ben me toch een partij ziek erdoor! Ik heb overduidelijk een herxheimer reactie.
Eerlijk is eerlijk, dat is niet heel handig zo voor de kerstdagen, de kerstvakantie én de laatste voorbereidingen die ik nog wil doen voordat mijn E-cursus Healthy Lifestyle op 7 januari 2019 start. Maar het is voor een goed doel!

Wie heeft parasieten?

Parasieten

JIJ! Althans die kans is heel groot. Op een gegeven moment in zijn/haar leven heeft iedereen wel eens parasieten. Haakwormen, tapewormen, pinwormen, rondwormen, draadwormen zijn de meest gangbare parasieten. Het is dus zeker niet zo dat je alleen parasieten in je darm krijgt als je naar derde wereld landen reist! Echt niet! Je kunt ze al krijgen van je biologische wortelen die je niet goed genoeg gewassen hebt, die zalm avocado sushi die je op hebt. Tuinieren, spelen met je hond, via een muggensteek,  de gewone huisvlieg, via seksueel contact en zelfs via gewoon kraanwater. En heb je net als ik Lyme & Co? Dan is de kans groot dat deze je besmet heeft met parasieten! Oftewel, parasieten ontwijken is zo goed als onmogelijk.
In veel culturen is het dan ook gebruikelijk om regelmatige een parasieten kuur te doen. De westere cultuur daarentegen hebben vaak de misplaatste opvatting dat onze hygiëne zo goed is dat we immuun voor deze ongenode gasten zijn, maar dat is niet waar. I

Heb je Lyme & Co? Dan is de kans groot dat deze je besmet heeft met parasieten!

Kun je het laten testen?

Er zijn genoeg testen en specifieke testen die je kunt doen om te kijken of je parasieten hebt. Maar er zijn maar heel weinig, of wellicht geen parasieten test die alles test en ook goed test. Ik zelf heb de afgelopen 15 jaar regelmatig op eigen kosten TFT testen laten doen -ik was hier op gebrand omdat ik op mijn 27e onwijs ziek ben geworden met dagen overgeven en diarree tegelijkertijd en na 1 pil van de dokter daar was het over- omdat er via de reguliere weg nooit iets uit kwam. Soms kwam er wel wat uit de TFT en soms ook niet. Maar wanneer er wel wat uit kwam vertelde de dokter mij dat iedereen deze parasiet heeft en daarom geheel onschadelijk is en zeker niet behandeld hoefde te worden.
Eigenwijs als ik ben, behandelde ik het wel via een natuurlijke parasietenkuur en ik voelde me daarna altijd beter. Dus tja? Placebo effect? Wellicht. Maar ik denk het niet…

Het is erg lastig om parasieten te vinden in de ontlasting en bloed testen omdat deze testen beperkt zijn tot het laten zien van eieren/larven/wormen in die exacte locatie en die tijd.

Er wordt geen rekening gehouden met de cyclus van de parasieten. De TFT (triple faeces test) houdt hier al veel meer rekening mee! Maar ook die is niet heilig. Luister vooral naar jezelf. Denk je dat het geen kwaad kwam om een kuur te doen? heb je zelfs nog nooit een parasieten kuur gedaan? Doe deze dan en kijk hoe je je tijdens en na de kuur voelt.

De parasietenkuur

Je kunt zelf je parasietenkuur maken maar ik heb er voor gekozen om die van mij dit keer bij HeelNatuurlijk te bestellen. ik ben via Nina van Moezijniszooo bij hun terecht gekomen. Als je vragen hebt wordt je ook echt heel goed en vriendelijk door Saskia te woord gestaan! Zo fijn vind ik dat.

Als je met meerdere mensen en dieren in huis woont is het natuurlijk wel aan te raden om niet alleen jezelf maar ook je andere gezinsleden en je huisdieren te behandelen. Als ze meewerken natuurlijk….;)

De ingrediënten van deze kuur zijn:

 • Zwarte walnoot schil extract
  bedoeld voor volwassen en zich ontwikkelende parasieten stadia van minstens honderd verschillende parasieten
 • Alsemkruid
  bedoeld voor volwassen en zich ontwikkelende parasieten stadia van minstens honderd verschillende parasiet
 • Kruidnagel
  deze heeft betrekking op de eitjes

Gebruikswijze van deze kuur voor volwassenen (voor kinderen is deze anders!):

 • ‘s-ochtends neem je 4ml parasietenkuur met 25ml water
 • ‘s-avonds neem je weer 4ml parasietenkuur met 25ml water
  Dit doe je net zolang tot het flesje op is. Dit is gemiddeld 4 – 4,5 weken

Zijn er bijwerkingen van deze kuur?:

Nu is dat natuurlijk zoals met alles voor iedereen anders! Ik heb cliënten die het ook zijn gaan nemen en die nergens last van hebben maar juist direct meer energie hebben. Of die wisselende dagen hebben; ziek ervan en dan weer veel energie erdoor. En je hebt die mensen die net als ik er goed ziek door worden door hoogstwaarschijnlijk een herxheimer reactie. Nu moet je altijd voorzichtig zijn en goed naar je lichaam blijven luisteren, Voor mij weet ik dat dit door de parasietenkuur komt. Dat het niet ergers dan ik ooit ziek ben geweest en ik weet dat het voor een goed doel is. Ik ben nu dus extra lief voor mezelf. Heb veel pyamadagen, kijk veel films. Knuffel extra veel met mijn zoontje en onze lieve huisdieren en ik doe zoveel mogelijk alleen maar dingen die ik leuk vind. Zoals deze blog schrijven bijv. :).

De bijwerkingen die ik tot nu toe ervaar door deze kuur:

 • Misselijk
 • Beetje maagzuur
 • Super veel boeren!
 • Ontzettend verschrikkelijk moe. Een moeheid die niet komt door inspanningsgriep/PEM, bijnieruitputting, B12 of wat dan ook. De moeheid is zoals altijd bij mij het geval is absoluut de hoofdklacht
 • Algehele malaise, griepgevoel. Dus lichte zere keel, hoofdpijn, oogpijn, licht verstopte neus (ik weet dat dit niet door een gewone verkoudheid of griep komt dat is toch net wat anders)

Benieuwd naar de symptomen die bij parasieten kunnen horen? Lees dan dit artikel.

Ik hoop dat je dit een fijn informatief artikel vond en laat het me weten als ik je ergens mee kan helpen of je nog vragen hebt. Dat kan via een reactie onder dit artikel of via de mail. Delen van dit artikel vind ik ook heel fijn!


Heel veel succes en sterkte in je zoektocht ik hoop dat deze informatie behulpzaam voor je was en je gaat helpen op weg naar een gezond leven. Mocht je meer hulp nodig hebben dan is wellicht mijn Healthy Lifestyle E-cursus iets voor jou (meer info klik hier)of mijn 1:1 online begeleiding. Ook kun je bij mij terecht voor 1:1 online begeleiding in combinatie met weekmenu’s met recepten van jouw gewenste dieet. 


Meer informatie ? Mail me dan op sabine@sabinespuybroek.nl met al je vragen of om je gratis online gesprek te te boeken. 

[smartslider3 slider=2]