Prebiotica en probiotica: wat is het verschil?

De term probiotica zal je vast niet onbekend zijn! De term prebiotica wellicht wel. Ik merk dat hier nog niet veel over bekend is en dat mag anders vind ik, want prebiotica zijn erg goed voor je darmflora! Ik gebruik het zelfs regelmatig.

Maar wat is nu het verschil tussen prebiotica en probiotica? Ik leg het je hieronder in Jip en Janneke taal uit!

Wat zijn prebiotica
Prebioticia is de voeding voor je darmbacteriën. Oftewel het zijn onverteerbare voedingsvezels of koolhydraten zoals fructo-oligosachariden (FOS), pectines, resistent zetmeel, glucanen en inuline.

Waar vind je prebiotica in?

Deze vind je in voeding zoals bijv. bananen, uien, knoflook, artisjok, de schil van de appel, chicory vezels. Prebiotische vezels gaan onverteerd door de dunne darm en zijn gefermenteerd wanneer het de dikke darm bereikt waar het de goede bacteriën van je darmen dus voedt.

Bovengenoemd fermentatieproces zorgt voor voeding voor de goede bacteriën. En zorgt er dusdanig voor dat je darmflora in betere gezondheid verkeert wat dus ook voor een betere algehele gezondheid zorg draagt.

Een goede prebiotica levert voeding voor alle gezonde bacterie stammen zodat deze allemaal goed kunnen gedijen. Wanneer je darmklachten hebt is dan ook zeker aan te raden om eens te kijken hoe jij je voelt bij het gebruik van prebiotica.

Wat zijn probiotica
Dit zijn de levende goede bacteriën die op een natuurlijke wijze tot stand komen bij het fermentatie proces van voeding. Denk hierbij aan zuurkool, miso soep, kimchi, kombucha, kefir en yoghurt gebeurt.
Je kunt probiotica ook in pil, poeder en vloeibare vorm kopen

Wellicht dat deze metafoor je helpt om het verschil tussen prebiotica en probiotica goed te begrijpen: Denk een aan een tuin. Je kunt zaadjes zaaien, dit zijn dan de de probiotische bacteriën. Het water en de mest zijn dan de prebiotica die je gaan helpen om de zaadjes (=probiotica)  te laten groeien en bloeien.

Hoe lang gebruik je pre,- en probiotica?
Prebiotica kun je langdurig gebruiken, in tegenstelling tot probiotica. Deze gebruik je gericht als aanvulling van één of meerdere specifieke bacteriestammen. Meestal gebruik je probiotica ook voor kortere duur.

Deze prebioticia gebruik ik.

Welke prebiotica gebruik ikzelf?
Ik gebruik de prebiotica die je hier op de foto ziet. Ik bestel deze bij ergomax.

Dit is wat er in zit:
– Een complete prebiotica formulering met aardappel zetmeel, groene bananenbloem en Inuline FOS.
– Aangevuld met de super nutriënten trehalose en ceylon kaneel.
(bron; Ergomax)

Neem niet zomaar klakkeloos probiotica!!

Vul alleen de darmbacteriën aan die je nodig hebt ivm SIBO
Let bij het gebruik van probiotica ook op dat je alleen die stammen aanvult waar jij een tekort aan hebt. Ga je de bacteriestammen aanvullen waar je er al meer dan genoeg van hebt, kun je jezelf juist een SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth”; een bacterie-overgroei in de dunne darm) bezorgen. En dat wil je echt niet want dan ben je nog verder van huis. Daarom is een ontlastingonderzoek om dit te laten onderzoek een goed idee.

Histamine gevoeligheid/intolerantie
Wanneer je histamine gevoelig bent (je hebt bijv. hooikoorts) houdt er dan rekening mee dat er bepaalde goede bacteriestammen zijn die je histamine gevoeligheid en dus je klachten die daarmee gepaard gaan kunnen verergeren. Wil je ook niet!

De bacteriestammen die je beter kunt vermijden bij een histamine gevoeligheid zijn:

  • Lactobacillus probiotica totdat je je darm hebt geheeld. Dus ook Lactobacillus casei en lactobacillus bulgaricus

De bacteriestammen die je juist wel kunt toevoegen bij een histamine overgevoeligheid:

  • Een combinatie van bifidobacterium en lactobacillus plantarum. Deze helpen echt heel erg goed om je histamine af te breken.

Bovenstaande informatie mbt de histamine gevoeligheid heb ik overgenomen uit het geweldige boek van Dr. Ben Lynch. Ik heb deze in het Engels maar inmiddels is dit boek er ook in het Nederlands. Je kunt deze o.a. bij bol.com kopen via deze link.

Wanneer neem je prebiotica?

  • Wanneer je een slechte spijsvertering hebt. Bijv. obstipatie
  • Wanneer je een chronische darmziekte hebt zoals bijv de ziekte van Crohn
  • Wanneer je regelmatig schimmelinfecties hebt
  • Wanneer je allergieën en/of intoleranties hebt
  • Wanneer je niet voldoende groente en fruit per dag eet ivm de onverteerbare vezels die deze geven. Neem als leidraad circa 400-500 gr groenten per dag en 2-3 stuks fruit

Wanneer neem je probiotica?

  • Wanneer je last hebt van diarree
  • Wanneer je een antibioticakuur hebt gevolgd.
Probotiocia: Gefermenteerde groenten

Ik ben heel benieuwd of jij al prebiotica neemt en indien ja doe je dit dan door middel van voeding of neem je net als ik een prebiotica supplement?

Delen van dit artikel op social media waardeer ik!Mocht je nog vragen hebben omtrent dit artikel of omtrent mijn online coaching

Heel veel succes en sterkte in je zoektocht naar een goede gezondheid. Ik hoop dat deze informatie behulpzaam voor je was en je gaat helpen op weg naar een gezond leven. 

Mocht je meer hulp nodig hebben dan is wellicht mijn Healthy Lifestyle E-cursus iets voor jou (meer info klik hier), mijn 1:1 online begeleiding of mijn persoonlijke weekmenu’s speciaal op maat gemaakt voor jou. Je mag me ook altijd vrijblijvend een mailtje sturen voor meer informatie of voor het plannen van een kennismakingsgesprek.