Blog

Ghee

Zelf ghee maken? Ja zeker. En het is nog makkelijk ook! Ik maak graag mijn eigen ghee, vooral omdat het me helpt te bezuinigen :). 

Ghee is geklaarde boter. En dat betekent dat de melkbestanddelen verwijderd zijn. Door het verwijderen van de melkbestanddelen haal je de caseïne en de whei protëine eruit. Mensen met een (lichte) lactose intolerantie kunnen daarom vaak wel tegen ghee en niet tegen roomboter. Let er wel op dat je als je ghee koopt je niet de ghee uit de toko koopt omdat deze van kwaliteit minder is en hier vaak nog veel melkbestanddelen in te vinden zijn. En als ik eerlijk ben vind ik de ghee van de toko echt heel ranzig…. Het stinkt en het smaakt echt vies. Althans dat is mijn mening ;). Je zult zien dat je eigen gemaakte ghee heerlijk ruikt en smaakt!

Als je het maken van de ghee onder de knie hebt, dan kun je er lekker mee gaan variëren. Wil je bijv. eens kruidenghee? Doe er dan simpelweg kruiden door! Of wil je het wat zouter hebben? Voeg dan keltisch zeezout toe.

Met ghee kun je dus gewoon lekker veilig bakken. Iets wat met olijfolie en roomboter niet aan te raden. Zelfs kokosolie is hier niet ideaal voor. maar ghee wel! Doordat je de melkbestanddelen uit de roomboter hebt verwijderd gaat het kookpunt van je ghee ineens goed omhoog! En dat wil je hebben zodat je veilig kan kokkerellen.

Je moet voor jezelf even kijken welke hoeveelheid je fijn vindt. Ik gebruik meestal circa 1 kg omdat ik graag veel ineens maak ivm tijdbesparing.
Wanneer je ghee klaar is en je hebt in dichte potten gedaan die goed afsluiten kun je je ghee zeker een paar maanden in de koelkast goed bewaren.

 

Ghee maken

  • 1 kg biologische liefst grasgevoerde en ongezouten boter
  1. Smelt de boter op laag tot middel vuur in een (steel) pan

  2. Wanneer de boter gesmolten is ga je de witte laag die bovenop is komen te liggen afscheppen met een lepel

  3. Blijf het doorkoken totdat je boter helemaal helder is en de melkbestanddelen naar de bodem van je pan zijn gezonken

  4. Zodra de bodem niet meer wit maar licht bruin van kleur is, is je ghee klaar. let op dat je het niet verbrandt en het dus niet zwart wordt. 

  5. Laat het nu even afkoelen tot het lauw is

  6. Giet de boter door bijv. een kaasdoek of bijv. koffiefilter of bijv. een hele fijne zeef zodat de laatste restjes van de melkbestanddelen niet in je ghee terecht komen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.