Blog, DIY Recepten

Natuurlijke Anti Teken Spray

De vraag naar mijn natuurlijke anti teken spray was erg groot. Dat snap ik ook wel want je wilt gewoon geen teek bij jezelf en je dierbaren vinden.  En met deze anti teken spray weet je zeker dat je geen rotzooi op je huid gaat sprayen. Ook een fijne gedachte. Deze anti teken spray is super makkelijk en snel te maken. Je kunt deze teken spray ook gebruiken voor je hond maar i.v.m. de essentiële oliën die er in zitten NIET bij je kat.

Essentiële Oliën
Eigenlijk is deze anti teken spray ook direct een anti muggen spray. Omdat ik graag in de bossen ga wandelen en ook vaak langs laag water kom zitten daar best vaak veel muggen. Ik ben erg allergisch voor muggen dus ik wil daar niet door gestoken worden. En omdat ik graag efficiënt te werk ga heb ik er dus een twee in één spray van gemaakt.  Dus ben je alleen op zoek naar een anti teken spray dan kun je de lavendelolie en lemongrass weg laten. Wil je wel de twee in één spray volg dan het gehele recept.
I.v.m. dat olie niet van water houdt mengt dit niet. En daar komt dan de witch hazel of de wodka om de hoek kijken. Doe dit erbij om dit euvel op te lossen.

Ik gebruik de geranium essentiële olie en niet de rose geranium essentiële olie. Je kunt beide gebruiken voor dit recept, ik vermoed dat ze beiden effectief zijn tegen de teken. Na wat research gedaan te hebben heb ik voor de geranium gekozen omdat volgens mijn research de rose geranium vaak toch bekend staat als een essentiële olie die niet vrij van GMO is. En daar ben ik geen fan van ;). De geranium olie is het belangrijkste bestanddeel van deze anti teken spray dus deze kun je niet weglaten. De cederwood staat ook bekend om zijn teek werende eigenschappen dus deze zou ik ook niet skippen.

Favoriete merk?
Qua essentiële oliën heb ik nog niet een favoriet merk waar ik gruwelijk fan van ben. Momenteel heb ik mijn essentiële oliën en de witch hazel bij Holland and Barrett vandaan – het huismerk- omdat ze daar vaak goede kortingen hebben drukt dit de prijs toch weer een beetje. Ik kan me voorstellen dat het dan niet de beste zuiverste essentiële olie is die er bestaat, maar omdat ik per maand zoveel geld kwijt ben aan mijn gezondheid ivm mijn chronische ziekte (diagnose ME 15 jaar geleden) en ook aan de opvoeding van mijn zoontje als 24/7 single mom moet ik gewoon op bepaalde vlakken schipperen.
Ik heb goede verhalen gehoord over de essentiële oliën van DoTerra en Young Living en die van Young Living heb ik een tijd zelf gebruikt en ik was hier uiterst tevreden over behalve dat het gewoon erg prijzig is. Bij Pit Pit kun je ook essentiële oliën kopen van het merk La Drome. Hier had ik nog nooit van gehoord en ik stuitte er per ongeluk op. Mocht je hier ervaring mee hebben dan hoor ik het graag van je!

Effectief?
Ik heb even gewacht met het uitwerken van dit recept omdat ik er zeker van wilde zijn dat dit recept ook echt goed werkt. Natuurlijk een garantie heb je niet, maar het is wel fijn als je weet dat iets goed werkt. Blijf ook altijd jezelf en je dierbaren nadat je bijv. in het bos bent geweest even checken op teken, ook als je deze spray gebruikt. Better safe than sorry! Maar dan nog, ik heb de -chronische- ziekte van Lyme en ik heb nooit bij mezelf een teek gevonden of de typische rode kring. Nu kun je de ziekte van Lyme ook van muggen bijv. krijgen dus het blijft hoe dan ook opletten en vertrouw je het niet zoek dan een goede behandelaar die je hiermee verder kan helpen.

Goed, ik heb mijn anti teken spray nu een week of drie bijna elke dag gebruikt bij mijn zoontje van vier, mijzelf en ons hondje. En ik heb bij geen van ons drieën teken gevonden. Zelfs bij onze hond niet en die zat toch echt altijd vol met teken. Mijn zoontje heeft ook in het bos lekker gespeeld en ook daar gelukkig niks gevonden. Wij gaan dus niet meer richting het bos o.i.d. zonder ons eerst ingespoten te hebben.

Voor de muggen spray; ik ben toch twee keer gestoken. Mijn zoontje niet. Maar ik denk dat het zonder de spray veel vaker zou zijn geweest want soms zoemden de muggen me gewoon om de oren en de muggen vinden mij gewoon erg lekker ;).

Anti Teken Spray

 • 70 gr water (of 80 ml)
 • 45 druppels geranium olie
 • 10 druppels cedarwood olie
 • 10 druppels lavendel olie (optioneel)
 • 5 druppels lemongrass (optioneel)
 • 1 el hazel witch of wodka
 1. Weeg of meet het water af en giet dit in je flesje

 2. Doe nu hetzelfde met alle essentiële oliën

 3. Doe nu de hazel witch of de wodka bij de rest van je mengsel

 4. Draai de dop erop even schudden en klaar voor gebruik

Hoe gebruik je het?

 1. Voor gebruik even goed schudden

 2. Spray het direct op je huid en/of je kleding

 3. Wanneer de geur begint te vervagen dan spray je het opnieuw op

 4. Donker bewaren en dan is het minstens 6 maanden houdbaar. Dit recept maakt een kleine hoeveelheid. Als het je bevalt kun je dus prima meer ineens maken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.