Pannenkoek crackers

Ja hoe moest ik dit nu gaan noemen? Het is gemaakt zoals je pannenkoeken maakt maar dan net wat anders zodat je crackers krijgt :). Pannenkoek crackers it is! Deze crackers heb ik gemaakt voor in het lunchtrommeltje van mijn zoontje. Nadat je cracker klaar is kun je het heel makkelijk in stukjes breken. 

Omdat ik sinds kort Thiolfree/vrij en COMT approved eet naar aanleiding van mijn bezoek/behandeling bij Monica van der Lem van Lichaam en Energie in Balans zijn deze crackers naast Paleo ook geschikt als je dit dieet “moet” volgen om wat voor reden dan ook. Mijn zoontje hoeft niet zo te eten maar ik wilde ook graag een beetje van de pannenkoekjes/crackers eten dus vandaar dat ze oa eivrij zijn.

De bereiding van het recept is om de crackers te maken. Maar omdat het dus gewoon gemaakt is van pannenkoek beslag kun je het ook eerder van het vuur halen. Dit had ik in eerste instantie dan ook gedaan want ik wilde normale pannenkoeken maken. Maar omdat er dus geen ei in zit en juist wel tapiocameel wat als eivervanger dient tezamen met de bananen zul je merken dat het door het tapiocameel heel rubberachtig smaakt. En dat vond ik niet lekker. Dus daarom heb ik het langer op het vuur laten staan zodat er uiteindelijk hele knapperige eivrije crackers uit voort zijn gekomen. Door de 2 bananen smaakt het heerlijk zoet naar bananen 🙂

Even voor alle duidelijkheid:
Tapiocameel en cassavemeel is NIET hetzelfde. Je kunt het een dus ook niet voor het ander vervangen. Je zult merken dat het tapiocameel een meer rubberachtige substantie geeft dan cassavemeel. Ook krijg ik vaak de opmerking of de vraag of je ook de cassavemeel kunt gebruiken die je -volgens mij- bij de toko’s kunt kopen. Natuurlijk kan dit. Maar mijn ervaring is dat het meel van de toko wel goedkoper is maar zeker niet zo puur is  en vaak ook erg muf ruikt en smaakt als de cassavemeel waar ik zelf fan van ben en dan ook als enige product nog verkoop in mijn webshop. Cassavemeel is de ideale vervanger voor het reguliere “tarwemeel”. Je kunt dit dan ook 1:1 vervangen. Mocht je cassavemeel willen proberen je kunt het hier bestellen.

Veel plezier met dit recept en ik hoop dat het je gaat smaken!

 • 2 bananen
 • 260 ml kokosmelk
 • 60 gr cassavemeel
 • 50 gr tapiocameel
 • 45 gr bleekselderij
 • 1 gr psyllium husk (optioneel)
 1. Pel je bananen en weeg en meet de overige ingrediënten af

 2. Doe alle ingrediënten tegelijkertijd in je blender en mix het tot een glad beslag

 3. Zet een pan op het vuur en zet deze eerst op hoog vuur

 4. Giet je beslag als dunne pannenkoekjes in je pan en bak eerst even op hoog vuur

 5. Wanneer je ziet dat het beslag harder wordt zet je het beslag op laag vuur

 6. De truc om er nu crackers van te kunnen maken is als volgt; je laat je beslag heel lang op het LAGE vuur staan. zo Laag mogelijk dus op je kleinste pitje. 

 7. Wanneer je ziet dat het verhardt tot cracker “niveau” draai je je  “pannenkoek” om en doe je het zelfde

 8. Wanneer je pannenkoek zo hard als een cracker is is deze klaar. Doordat je het op laag vuur lang bakt verbrandt het niet en wordt het heerlijk knapperig

 9. Hoelang dit duurt ligt aan de grote en dikte van je beslag en ook van hoe hoog of laag het vuur staat. 

 10. Je bent er dus wel even mee bezig om heel je beslag op te maken maar ik vind het echt de moeite waard.