Wat als Paleo niet werkt?

Ken je dat? Je bent al een tijd bezig met Paleo, niet alleen met voeding maar ook met de leefstijl en toch merk je te weinig effect. Je gezondheidsklachten willen maar niet overgaan en je hebt er op deze manier eigenlijk geen zin meer in. Want als het toch niet werkt….

Wanhoop niet. Soms is Paleo niet genoeg. Soms reageert je lichaam sterk op bepaalde voedingsmiddelen en is het nodig om Paleo te finetunen. Heb je last van een chronische of auto-immuunziekte of chronische gezondheidsklachten die met Paleo niet verbeteren, dan kan het zinvol zijn om het Paleo Auto-ImmuunProtocol (AIP) te proberen.

Wortelsap

 Het AIP is in de eerste plaats gericht op het onder controle krijgen van chronische en auto-immuunziekten en auto-immuungerelateerde gezondheidsproblemen. Een auto-immuunziekte is een aandoening waarbij het immuunsysteem antistoffen vormt tegen lichaamseigen cellen en stoffen. Je eigen lichaam valt als het ware zichzelf aan. Dit gebeurt bij onder meer reumatoïde artritis, psoriasis, coeliakie, diabetes mellitis en ook symptomen als astma, eczeem en migraine kunnen auto-immuun gerelateerd zijn. Het AIP, bestaande uit voedings- en leefstijlrichtlijnen, is er op gericht het immuunsysteem tot rust te brengen en zodoende de auto-immuunaanvallen te stoppen.

Eliminatiedieet
Het AIP is een eliminatiedieet, wat inhoudt dat in eerste instantie een aantal voedingsmiddelen worden geschrapt. Zijn de klachten onder controle en is de situatie een tijd stabiel, dan kunnen de voedingsmiddelen die zijn geschrapt een voor een weer worden toegevoegd. Zo wordt ook duidelijk of er voedingsmiddelen zijn waar je op blijft reageren en die je dus beter niet meer kunt eten.

Voeding
Voor wat betreft de voeding is het AIP gebaseerd op Paleo, maar het schrapt een aantal voedingsmiddelen die wel binnen het standaard Paleodieet vallen: voedingsmiddelen waarvan bekend is dat veel mensen er allergisch voor zijn of er gevoelig op reageren, voedingsmiddelen die het immuunsysteem kunnen activeren en/of die kunnen bijdragen aan het ontstaan en in stand houden van een lekke darm. Een “lekke darm”, oftewel een darm die meer stoffen doorlaat naar het lichaam dan wenselijk is, ligt aan de basis van auto-immuunziekten. Daarom is het AIP gericht op herstel hiervan. Geadviseerd wordt om de voedingsmiddelen die je wel eet, van zo hoog mogelijke kwaliteit te laten zijn: biologisch geteelde groenten en biologisch, grasgevoerd vlees, wilde vis met keurmerk, etc.

Kortom: je eet geen voedingsmiddelen die schade kunnen aanrichten en juist wel voedingsmiddelen die bijdragen aan herstel van het systeem.

Bij het AIP worden uit de Paleo-voeding, waarvan je de basisbeginselen in een vorige blog kunt lezen, de volgende voedingsmiddelen volledig vermeden:

Noten en zaden en kruiden van zaden worden vermeden vanwege het feit dat het bekende allergenen zijn en ze relatief veel fytinezuur bevatten. Fytinezuur bevat fytaat, en fytaat wordt niet verteerd door je lichaam. Het consumeren van grote hoeveelheden fytinezuur kan darmirritaties veroorzaken en bijdragen een lekke darm. Kokosnoot valt hier trouwens niet onder!

Nachtschades (o.a. tomaat, paprika, aardappel, aubergines, rode peper, goji bessen) en kruiden van nachtschades bevatten lectine en stoffen die goed zijn voor de plant, maar minder goed voor ons lichaam. Lectine en saponine kunnen bijdragen aan het ontstaan van een lekke darm. Daarnaast kan saponine een immuunrespons oproepen; het kan er dus voor zorgen dat het immuunsysteem gaat reageren op de aanwezigheid van deze stof. Dat wil je nou juist niet als je al last hebt van een overactief immuunsysteem ;-).

Eieren worden vermeden omdat ze een bekend allergeen zijn (met name het eiwit; eigeel wordt in het algemeen beter verdragen). Eiwit heeft onder meer als functie om het eigeel te beschermen. Het bevat daartoe het enzym lysozym. Dit enzym is in staat om allerlei andere eiwitten aan zich te binden en wordt niet afgebroken door onze spijsverteringsenzymen. Bovendien is het lysozym in staat om de darmwand te passeren; als het daarbij andere eiwitten met zich meeneemt, slaat het immuunsysteem aan om deze te gaan opruimen. En opnieuw: dat willen we niet ;-)…

Alcohol wordt vermeden onder meer omdat het bijdraagt aan een lekke darm en omdat het bepaalde ongunstige bacteriën in de darmen voedt (nog even los van alle overige gezondheidsnadelen van het consumeren van alcohol ;-)).

Koffie wordt vermeden vanwege het effect dat de cafeïne heeft op het stresshormoon cortisol. Het zorgt ervoor dat het cortisol-niveau stijgt. Cortisol zorgt voor de vecht-of-vlucht-reflex bij acute stress, maar het speelt ook een belangrijke rol in de stofwisseling, bij ontstekingen en in het slaap-waakritme. Normaal gesproken piekt het cortisol-niveau kort nadat je wakker wordt, om dan gedurende de dag langzaam te dalen, tot ongeveer twee uur voor je wakker wordt; dan stijgt het niveau weer in rap tempo tot je wakker bent. Als dit ritme in de war wordt geschopt, omdat je cortisol-niveau verhoogd is door bijvoorbeeld (chronische) stress of door het drinken van (veel) cafeïne, dan kan dat hele vervelende gevolgen voor je lichaam hebben. Het kan er onder andere voor zorgen dat je immuunsysteem niet meer goed zijn werk kan doen en het kan bijdragen aan – alweer – die lekke darm. Daarnaast kan het je slaap-waakritme verstoren en zelfs bijdragen aan het ontstaan van een depressie. Niks bakje troost dus ;-)!

Chocola tot slot wordt vermeden omdat het zeer rijk is aan fytinezuur en het cafeïne bevat. Hierboven heb ik al uitgelegd waarom die stoffen worden vermeden in het AIP.

Naast het schrappen van schadelijke voedingsmiddelen, ligt er nadruk op het toevoegen van ondersteunende voeding: heel veel groenten, bottenbouillon, orgaanvlees. Deze voedingsmiddelen helpen bij het herstel van chronische aandoeningen.

Nu is het zo, zoals dat met alles is, wat voor de een werkt werkt voor de ander niet. Toen ik met AIP begon werd ik i.p.v. beter zieker. En niet een beetje ziek maar doodziek. Het heeft lang geduurd eer ik begreep waarom dat zo was. Want ik deed alles volgens de AIP richtlijnen. Ik voegde o.a. lever, bottenbouillon en collageen toe aan mijn voeding. Want dat is super gezond en helend! Wat ik toen niet wist en inmiddels wel, is dat ik een probleem heb met het verteren van eiwitten en ik hierdoor een teveel aan ammoniak in mijn lichaam krijg met als resultaat dat ik doodziek word. Niet alleen uitgeput met vage klachten maar doodziek. Je kunt namelijk als de ammoniak vergiftiging doorgaat hier dus letterlijk doodziek van worden. Je kunt erdoor in coma raken en sterven. Dus even een kleine waarschuwing van mij als je met AIP gaat starten of alleen bottenbouillon en collageen gaat toevoegen. Word je zieker daarna? Stop dan!!! Luister ten allen tijden naar je lichaam ook als je iets doet wat in principe super gezond en helend is. Dit hoeft het voor jou dus niet te zijn. Heb je de ziekte van Lyme dan is de kans groot dat je “sowieso” al snel een probleem met ammoniak hebt. Dit dan toevoegen kan dus voor ernstige problemen zorgen. Ik heb de ziekte van Lyme en ook een DNA Mutatie welke ervoor zorgt dat mijn lichaam ammoniak niet goed kan afvoeren. (Pin me hier even niet op vast want ik blijf het een ingewikkeld verhaal vinden!)

En dan het minder leuke nieuws: binnen AIP is er niet zoiets als een 80/20 regel. AIP doe je 100 %, anders heeft het geen effect. De reden dat mensen aan het AIP beginnen, is dat ze kampen met gezondheidsklachten die zich niet laten oplossen. Na een gewenningsperiode zien veel mensen een snelle verbetering, waardoor het op zicht vrij strikte dieet zich toch niet al te moeilijk vol te houden is.

Leefstijl
Naast voedingsadviezen, geeft het AIP lifestyle-adviezen als stressreductie, voldoende slapen, voldoende bewegen, veel tijd buiten doorbrengen, voldoende tijd nemen voor ontspanning. Deze aspecten en meer  behandel ik in mijn Healthy Lifestyle E-cursus


Heel veel succes en sterkte in je zoektocht naar een goede gezondheid. Ik hoop dat deze informatie behulpzaam voor je was en je gaat helpen op weg naar een gezond leven.

Mocht je meer hulp nodig hebben dan is wellicht mijn Healthy Lifestyle E-cursus iets voor jou (meer info klik hier), mijn 1:1 online begeleiding of mijn persoonlijke weekmenu’s speciaal op maat gemaakt voor jou. Je mag me ook altijd vrijblijvend een mailtje sturen voor meer informatie of voor het plannen van een kennismakingsgesprek.